НАЧАЛО

Зелен телефон

Подайте сигнал в случаи на аварийна ситуация или замърсяване на воден обект.

Дежурен телефон:
0885 166 044
 

Сигнали за корупция:

Начини на заплащане


Банкова сметка:
IBAN: BG71UNCR70003119330806
BIC: UNCRBGSF
Банка УниКредит Булбанк
           клон Пловдив

Работно време

От понеделник до петък:
от 9.00 ч. до 17.30 ч. без прекъсване

Анкетна карта

Анкетна карта за проучване мнението на потребителите на административни услуги- изтегли
Попълнената анкетна карта изпратете на
suk_plovdiv@abv.bg

Администрация

ISO9001

2017

5 юни 2017

 
ЧЕСТВАНЕ НА ДЕНЯ НА ОКОЛНАТА СРЕДА - 5 ЮНИ 2017 ГОДИНА

МОТО НА КАМПАНИЯТА: „СВЪРЗВАНЕ НА ХОРАТА С ПРИРОДАТА“От двора до любимия национален парк - природата е по-близо, отколкото си мислите! Време е да излезете и да се забавлявате!


„Свързване на хората с природата“ е темата на Световния ден на околната среда 2017 г., тема, която насочва вниманието и призовава да излезем сред природата, да оценим нейната красота и важност, да защитим нашата обща планета Земя.

Световният ден на околната среда е най-мащабното ежегодно събитие, посветено на защита на природата, което се провежда на 5 юни. Тази година домакин е Канада, която избра темата на деня и ще бъде в центъра на всички световни събития.

Световният ден на околната среда е събитие за всеки човек, навсякъде по света. От своето честване, за първи път през 1972 г. досега, хората са организирали хиляди събития - от почистване на квартала и противодействие срещу престъпленията над дивата природа, до залесяване и възстановяване на съществуващи гори.

Тазгодишната тема приканва да помислим за това, че сме част от природата и че тясно зависим от нея. Предизвикани сме да намерим забавни и вълнуващи начини да опознаем и оценим тази жизнено важна връзка с природата.
 
Ценността на природата

През последните десетилетия, научният напредък, както и нарастващите проблеми на околната среда, като глобалното затопляне, помагат да разберем неизмеримите начини, по които природните системи подпомагат нашия собствен просперитет и благоденствие.

Например, световните океани, гори и почви са огромни резервоари за парникови газове като въглероден диоксид и метан; фермери и рибари облагородяват природата по суша и вода, за да осигурят храна; учените разработват лекарства, използвайки генетичен материал, извлечен от милионите видове, които съставляват удивителното биологично разнообразие на Земята.

Милиарди хора в земеделските райони по света прекарват всеки работен ден „свързани с природата“ и осъзнават напълно своята зависимост от природните водоизточници и знаят, че природата им осигурява препитание чрез плодородната почва. Те са сред първите засегнати, когато екосистемите са застрашени от замърсяване, изменение на климата или свръхексплоатация.

Често даровете на природата трудно могат да се измерят в парична стойност. Подобно на чистия въздух, те обикновено се приемат за даденост, поне докато станат оскъдни. Икономистите търсят и разработват начини за измерване на милиардите долари за многобройните т. нар. "екосистемни услуги", от опрашването на плодови дървета в овощните градини на Калифорния, до отдиха, здравето и духовните ползи от изкачването на Хималайската долина.
 

Открийте за себе си парка

Тазгодишният Световен ден на околната среда е идеален повод да се излезе на разходка и да се прекара добре в националните паркове и други райони на дивата природа. Парковите власти в някои държави могат да последват примера на Канада и да отменят или намалят таксите за вход в парка на 5 юни, или за по-дълъг период от време.

Когато сте сред природата, защо не предизвикате себе си (потърсете рядък бозайник, идентифицирайте пет пеперуди, стигнете до най-отдалечения ъгъл на парка). Запишете това, което виждате, и изпратете снимка на себе си и/или вашите открития, за да може да бъдат публикувани на интернет страницата на организацията, като по този начин се насърчат и другите да изследват природата.

Бихте могли да се присъедините към нарастващия брой граждани – изследователи. Все повече и повече приложения за смартфони помагат да бъдат регистрирани наблюденията и дават възможност за връзка с други изследователи, които могат да идентифицират един или друг вид.. Тази информация се съхранява в бази данни, която позволява да се отчетат последиците от изменението на климата върху биологичното разнообразие.

 
Да станем близки с природата

Свързването с природата може да включва всички сетива: защо да не свалите обувките си и да не си поизцапате краката (и ръцете); не гледайте само  красивото езеро, скочете в него! Направете преход през нощта и разчитайте на ушите и носа си, за да почувствате природата.

Можете също така, да се доближите до природата и в града, където големите паркове са „зеления“ бял дроб и център на биологичното разнообразие. Защо не позелените градската среда, чрез озеленяване на вашата улица или на запуснат район, или може да поставите саксии с цветя на прозореца на сградата, в която живеете? Можете да разровите почвата или да повдигнете някоя тротоарна плочка, за да видите какви същества живеят там.

Където и да сте, можете да съберете 10 (или 100) торби с отпадъци или пък да се вдъхновите от жителите на Мумбай, Индия и да организирате масово почистване на плажа.

Не е задължително, вашата дейност да се проведе на самия 5 юни. Скоро ООН - Околна среда, например, с помощта на конкурси и интернет базирани викторини, ще помогне всеки да тества своите познания и осведоменост за здравословната околна среда, като по този начин ще бъдат предложени цял набор от идеи, които да подпомогнат избора на начин за отбелязване на  Световния ден на околната среда.

Във времето на асфалта, смартфоните и забързаните темпове на съвременния живот, връзките с природата могат да бъдат кратки, но с вашата помощ, Световният ден на околната среда може да покаже по-ясно от всякога, нуждата от хармония между човечеството и природата, така че и двете да процъфтяват.

ИНИЦИАТИВИ ЗА ДЕНЯ НА ОКОЛНАТА СРЕДА 2017:Посещение на влажна зона „Гребна база“ – гр. Пловдив
с ученици от екоклуб "Млад еколог", гр. Пловдив
 
Басейнова дирекция „Източнобеломорски район“ отбеляза Световния ден на околната среда 5 юни 2017 със своите приятели – учениците от клуб „Млад еколог“.

Пред младите природолюбители беше изнесена беседа на тема „Защита на природата, екомрежа „Натура 2000“ и защитени зони в рамките на град Пловдив“.

На едно от най-красивите места в Пловдив – Гребната база, на брега на река Марица, любопитните ученици бяха запознати и с намеренията на общината за  двете защитени територии, които попадат в рамките на града, а децата представиха своята гледна точка как би трябвало да се развиват те, за да се постигне хармония между природата и хората.

Към мадите еколози беше отправено предизвикателство да направят снимки на красиви природни места и представители на живата природа, с които впоследствие ще се включат в световен природен фотоалбум, посветен на защитените зони от екомрежата „Натура 2000“ на официалния сайт на празника.

С нетърпение очакваме техните красиви фотоси, които ще публикуваме на своя сайт!