НАЧАЛО

Зелен телефон

Очакваме Вашите сигнали в случаи на проблеми, свързани с водните обекти на телефони:
 
032 621 552
0885 166 044

Пресцентър


Тел.: 032/ 604-741
GSM: 0887 939 237


e-mail: bdibr_press@abv.bg

Сигнали за корупция:

Вашите сигнали за корупция, можете да изпращате от меню "Пишете ни " или на:

GSM: 0887 939 237
bd_plovdiv_corruption@abv.bg

Работно време

От понеделник до петък:
от 9.00 ч. до 17.30 ч. без прекъсване

Банкови сметки

IBAN: BG71UNCR70003119330806
BIC: UNCRBGSF
Банка УниКредит Булбанк, клон Пловдив

Анкетна карта

Анкетна карта за проучване мнението на потребителите на административни услуги- изтегли
Попълнената анкетна карта изпратете на
bdplovdiv_finans@abv.bg

2012

Световен ден на земята 22 април 2012
 
„ Да мобилизираме планетата Земя”

Вече 42 години на 22 април правителства, компании, неправителствени организации и милиони хора по целия свят се обединяват с обща отговорност за запазване на планетата. На Международния Ден на Земята през 2012 г. темата е „Да мобилизираме планетата Земя”, с която световната общност иска да каже: „Земята няма да чака”. Тази тема отново призовава всеки човек и организация да фокусира вниманието си и предприеме действия за постигане на по-устойчив начин на живот.

Денят на Земята през 2012 г. ще действа като отправна точка, в която се настоява за незабавни действия за осигуряване на възобновяема енергия за всички и устойчиво бъдеще за нашата планета. Движението призовава местни, национални и международни лидери да намалят и прекратят субсидиите за изкопаемите горива, да насърчат идеята за използването на възобновяеми енергийни технологии и подобряване на енергийната ефективност. Време е нашите лидери да ни поставят по пътя към устойчивото развитие и сериозно да решават нашето икономическо бъдеще, като "зелената" икономика. 

Присъединете се към Деня на Земята, 22 април, 2012 г. - „ Да мобилизираме планетата Земя”, като предприемете действия за популяризиране и възобновяемата енергия и подкрепа на инвестициите в енергийната ефективност. Денят на Земята има за цел да вдъхнови хората да се грижат по-добре за околната среда и да ги научи да се гордеят с околната среда. Много национални паркове държат разходките сред природата, с надеждата, че те ще вдъхнови повече отговорност към околната среда. Други групи, организират почистване, за да изчистите кошчето и да направи околната среда по-добра за живеене. 
Каквото и да е действието, Денят на Земята е чудесен повод Вие да допринесете възможно най-много във вашата общност. Всички инициативи заедно не само ще окажат въздействие върху въглеродните емисии в света, но и ще покажат силата на малките индивидуални действия за опазване на планетата Земя.

Сайтът на кампанията (http://www.earthday.org/2012) отчита въздействието върху околната среда, което може да се постигне, когато милиони хора, корпорации и организации поемат ангажименти, за да подобрят околната си среда.
 
Инициативи на БД-Пловдив
 

Училището е член на Младежкия воден парламент, чийто инициативи свързани с опазването на околната среда се подкрепят от Басейновите дирекции.
 
Историята на едно движение
 
Всяка година Денят на Земята отбелязва годишнината от създаването на съвременното екологично движение през 1970 г. Денят на Земята е най-големият нерелигиозен празник в света, отбелязван от над половин милиард хора. Всяка година Международната мрежа за Деня на Земята координира действията на повече от 12 000 партньори в 174 държави, насочени към опазване на планетата Земя и съхраняване на живота върху нея. 
Първото честване на Деня на Земята се организира от Гейлорд Нелсън – бивш губернатор и сенатор от Уискънсин, който през 1969 г. става свидетел на опустошенията на масивния петролен разлив в Санта Барбара, Калифорния и издига каузата за опазване на околната среда. Вдъхновен от студентското антивоенното движение, той осъзнава, че ако може да обвърже тази енергия с зараждащото се общественото съзнание за замърсяването на въздуха и водата, това ще включи опазването на околната среда в националния политически дневен ред. Сенатор Нелсън обявява идеята за "Национално обучение в областта на околната среда", убеждава Пийт Макклъзки, консервативен републикански конгресмен да бъде негов съ-председател, и наема Денис Хейс за национален координатор.
В проявите на Първия Ден на Земята се включват повече от 20 милиона американци от всички краища на страната. В резултат на това събитие се оформя мощно движение в защита на околната среда и са приети законите за опазване чистота на въздуха и водата на САЩ. Хиляди колежи и университети организират протести срещу влошаването на състоянието на околната среда. Групите, борещи се срещу нефтените разливи, замърсяващите фабрики и електроцентрали, канализации, ямите за токсични отпадъци, пестициди, магистрали, загубата на дивите пространства и изчезването на дивата природа изведнъж осъзнават, че споделят общи ценности.
Денят на Земята през 1970 постига рядко политическо единодушие, привличайки подкрепата на републиканците и демократите, богати и бедни, граждани и земеделски производители, магнати и синдикални лидери. Първият Ден на Земята води до създаването в САЩ на Агенция за опазване на околната среда и приемане на законите за чистотата на атмосферния въздух, чистотата на водите и на застрашените видове. "Това беше хазартен ход", припомня Гейлорд, "Но проработи."
С наближаването на 1990г., група природозащитни лидери се обръщат отново към Денис Хейс да организира още една голяма кампания. Този път, Денят на Земята се организира в световен мащаб, мобилизирайки 200 милиона души в 141 страни и поставяйки проблемите на околната среда на световната сцена. Денят на Земята пред 1990 дава огромен тласък на усилията за рециклиране по света и спомага да се проправи пътя за срещата на върха за земята на Организацията на обединените нации през 1992 г. в Рио де Жанейро. Той също така подтиква президентът Бил Клинтън да връчи на сенатор Нелсън президентския медал на свободата (1995) - най-високата чест, давана на цивилни граждани в Съединените щати - за ролята си на основател на Деня на Земята.
През 2000 г. Хейс се съгласява да организира друга кампания, този път насочена към глобалното затопляне и чистата енергия. С 5000 природозащитни организации от рекордните 184 страни, посланието на Деня на Земята достига до стотици милиони хора. Използван е интернет, за да се организират активисти, но организацията включва и говореща верига барабани, която пътува от село на село в Габон, Африка. Денят на Земята през 2000 г. изпраща на световните лидери силно и ясно послание, че гражданите по целия свят искат бързи и решителни действия за чиста енергия.
Както през 1970 г., Денят на Земята 2010 идва в момент на голямо предизвикателство за екологичната общност. Отричащите изменението на климата, добре финансираните лобисти от сферата на петролния бизнес, сдържаните политици, незаинтересованата общественост и разединената екологична общност засенчват каузата за напредък и промяна. Въпреки предизвикателството, за своята 40-годишнина мрежата на Деня на Земята възстановява Деня на Земята като мощен център, около който хората могат да демонстрират своята ангажираност. Мрежата на Деня на Земята събира 225 000 души за климатичната демонстрация във Вашингтон, както и 40 милиона екологични действия в подкрепа на своята цел до 2012 за „Милиард действия в зелено”, стартира международна инициатива за засаждане на 1 милион дървета съвместно с режисьора на “Аватар” Джеймс Камерън и утроява своята онлайн база до над 900 хиляди членове на общността.
Каква е историята на българското участие в Деня на Земята? 
България е една от първите страни, присъединили се към международното отбелязване на Деня на Земята, което започва от 1990 г. В Международния организационен комитет за честването на Деня на Земята България е представена от Благовест Сендов. Той сформира Национален комитет за Деня на Земята. На призива за отбелязването на Деня на Земята се озовават хиляди българи и денят се чества с разнообразни прояви, посветени на опазването на околната среда. 
На 22 април 1992 г. президентът на Република България Желю Желев подписва клетвата в името на Земята. Над 30 хиляди български деца се подписват под Декларацията за пълномощие за живот на Земята. Декларацията е връчена на Конференцията на ООН за околната среда и развитието, проведена в Рио де Жанейро през юни 1992 г. 
Оттогава всяка година България участва в отбелязването на Деня на Земята и дава своя принос за по-чиста и здравословна околна среда, за съхраняване на живота на планетата.
 
Десет идеи как всеки може да итбележи Световния ден на земята
Първият Ден на Земята през 1970 г. поставя на дневен ред темата за опазването на околната среда с хиляди митинги и прояви. Това честване проправя пътя за приемането на закона за чистотата на атмосферния въздух и създаването на Агенция по околна среда в САЩ.
Мрежата на Деня на Земята тази година поставя темата на този ден обществеността да говори за многото малки, индивидуални зелени актове, които се случват всеки ден. Изменението на климата засяга широк кръг хора и безспорно всеки един от нас може да допринесе за промяна на ситуацията в позитивен план. Дори малките изменения в ежедневните ни навици косвено допринасят за намаляване емисиите на парникови газове в атмосферата, без това да повлиява върху качеството ни на живот.
Вашето събитие е от решаващо значение за постигането на „Милиард действия в зелено”. Организирайте свое събитие по случай Деня на Земята или използвайте някои от идеите, изброени по-долу.
Най-важното е да направите нещо забавно и ангажиращо, искаме хората да се вълнуват за опазването на околната среда! Ето няколко основни стъпки, които всеки от нас може да предприеме:
1. Организирайте поход, разходка, тичане, плуване или колоездене по повод Деня на Земята.
2. Организирайте събиране на старите електрически крушки и раздайте (или продавайте с отстъпка) енергийно-ефективни флуоресцентни крушки в квартала.
3. Обадете се на парковите дирекции и предложете да планирате почистване на парк, отстраняване на инвазивна растителност или засаждане на дървета.
4. Поканете експерт, който да обучи вашата група или общност
относно заплахите от изменението на климата и начините за преодоляването им.
5. Намалете силата на отоплението – снижавайки температурата със само 1°C можем да намалим сметката за ток средно с 10% като това ще спести 300 кг емисии на C02 (въглероден двеуокис) годишно за всяко домакинство.
6. Поставете подходяща изолация на прозорците и вратите в дома – най-ефективният подход за спестяване на енергия и съответно редуциране на емисиите на C02 в дългосрочен период.
7. Заменете еднопластовите прозорци с двупластови – Това изисква първоначална инвестиция, но тази мярка ще намали количеството на изгубената енергия, поради лошо уплътнение на прозорците с над 70%. Когато проветрявате къщата не отваряйте прозорците за повече от няколко минути, тъй като това води до загуба на топлина и като общ резултат в рамките на една година причинява емитирането на почти 2 тона C02 от всяко домакинство.
8. Гасете осветлението, когато нямате нужда от него – Тази практика може да спести годишно 400 кг емисии на CO2 от всеки дом.
9. Не оставяйте електрическите апарати в режим „stand-by”.
10. Пестете водата като затваряте кранчето на чешмата, взимате бърз душ и не ползвате пералня прекалено често.
11. Практикувайте разделно събиране на отпадъците – рециклирането на един килограм алуминий спестява 9 кг. емисии на парникови газове, един рециклиран килограм пластмаса спестява 2 кг емисии на парникови газове, както и 1 кг. преработена хартия спестява 1 кг. емисии на CO2.
12. Потърсете алтернативи на пътуването със самолет (например пътувайте с влак) – самолетните полети представляват един от най-сериозните източници на емисии на парникови газове в атмосферата.
13. Не шофирайте с висока скорост – движейки се с над 120 км/ч повишавате разхода на гориво с над 30%, в сравнение със скорост от 80 км/ч.
14. Потърсете алтернатива на използването на кола – използване на превозното средство от няколко души едновременно, прибягване до градски транспорт, ходене пеша или пътуване с колело. Всеки литър гориво изгорен от моторно превозно средство води до изпускане на 3 кг. CO2 в атмосферата.

И много други …
Открийте какво работи добре и какво можете да подобрите следващия път.
Уточнете броя на зелените действия от вашето събитие и публикувайте резултатите онлайн на адрес: http://www.earthday.org/2012