НАЧАЛО

Зелен телефон

Очакваме Вашите сигнали в случаи на проблеми, свързани с водните обекти на телефони:
 
032 621 552
0885 166 044

Пресцентър


Тел.: 032/ 604-741
GSM: 0887 939 237


e-mail: bdibr_press@abv.bg

Сигнали за корупция:

Вашите сигнали за корупция, можете да изпращате от меню "Пишете ни " или на:

GSM: 0887 939 237
bd_plovdiv_corruption@abv.bg

Работно време

От понеделник до петък:
от 9.00 ч. до 17.30 ч. без прекъсване

Банкови сметки

IBAN: BG71UNCR70003119330806
BIC: UNCRBGSF
Банка УниКредит Булбанк, клон Пловдив

Анкетна карта

Анкетна карта за проучване мнението на потребителите на административни услуги- изтегли
Попълнената анкетна карта изпратете на
bdplovdiv_finans@abv.bg

2012

Информация за Деня на влажните зони 2 февруари 20102 февруари 2012 година - Световен ден на влажните зони
„Влажни зони и туризъм”

„Туризъм във влажните зони: Едно великолепно изживяване
Всяка година на 2 февруари се отбелязва Световният ден на влажните зони. През 1971 г. на същата дата в иранския град Рамсар е подписана Конвенцията за влажните зони – Рамсарска конвенция. 
В списъка на конвенцията за влажните зони с международно значение, България е представена с 11 влажни зони, с обща площ 35 273 хектара. Това са “Атанасовско езеро”, “Комплекс Беленски острови”, “Дуранкулашко езеро”, “Остров Ибиша”, “Шабленско езеро”, “Местността Пода”, “Поморийско езеро”, “Комплекс Ропотамо”, “Езеро Сребърна”, “Езеро Вая” и „Карстов комплекс Драгоманско блато”. 
През 2011 г. Министерството на околната среда и водите допълни националния списък на страната с влажни зони с международно значение с „Карстов комплекс Драгоманско блато”, който включва едни от последните опазени в България карстови блата. Това е най-новата влажна зона за страната, включена в списъка на конвенцията на 11 февруари 2011 г.
През 2012 г. темата на кампанията е „Влажни зони и туризъм”. Световният ден на 2 февруари ще бъде отбелязан под надслов: „Туризъм във влажните зони: Едно великолепно изживяване”.
Туризмът във влажните зони предоставя ползи на хората и дивата природа, както на местно, така и на национално ниво – по-силни икономики, устойчив поминък, здрави хора и процъфтяващи екосистеми. В глобален мащаб е известно, че поне 35 % от Рамсарските места в света декларират определено ниво на развиване на туристически дейности в тях. 
Осигуряването на добре управлявани устойчиви туристически практики, както и информация за туристите за значението на влажните зони е важна предпоставка за опазването на всички влажни зони по света и гарантира дългосрочните ползи за местните общности, дивата природа, икономиките и биологичното разнообразие. 
Световния ден на влажните зони ще бъде отбелязан традиционно в страната с информационни и образователни кампании с активното участие на ученици, училища, детски градини и университети, които ще представят открити уроци, изложби, презентации, брошури и листовки и други инициативи.
 
Ученици от природолюбителските клубове в СОУ „Д-р Петър Берон” и ОУ „Иван Вазов” бяха участници в образователна дискусия на тема „Туризъм във влажните зони: Едно великолепно изживяване”. Форумът бе организиран от Басейнова дирекция – Пловдив и община Свиленград по повод Световния ден на влажните зони -2 февруари.
Децата бяха поздравени от директора на Басейнова дирекция Атанаска Тунтова и заместник-кмета Ася Райкова.
Чрез мултимедийна презентация експерти от дирекцията запознаха малките природолюбители с многообразието на растителния и животински свят във влажните зони и тяхното значение за биосферата.
Учениците отговаряха на въпроси и дискутираха как туризмът във влажните зони предоставя ползи на хората и дивата природа. С най-голям интерес разиграха интерактивни игри и попълниха комикси със своите виждания за опазването на природата.
Всички природозащитници и техните ръководители Севдалина Пейкова и Христина Парушева получиха сертификати за участието си във форума и екологични торбички и тениски.
Районът на Свиленград е известен с влажната зона, едно от най-големите находища на блатно кокиче - защитена местност „Лозенски път”. В резултат на успешно изпълнен от общината проект в защита и подобряване на условията за развитие на ценното растение, само за една година популацията на блатно кокиче се е увеличила с около 30%.